Как да намалим развитието и въздействието на различни патогени, като микроби и вируси от околната среда?

В условията на завишен риск от респираторни инфекции и циркулацията на сезонни вируси е препоръчително да се правят инхалации с физиологичен разтвор два пъти дневно. Така могат да бъдат отмити голяма част от външните замърсители, навлизащи в нашите дихателни пътища, като вируси, бактерии и алергени.

С ефекта на „отмиване“ при инхалация с физиологичен разтвор с небулайзер/инхалатор/ се премахват патогенните частици – вируси и микроби, навлизащи в дихателните пътища, предотвратяваме тяхното развитие. Намаляваме и вероятността от възможни усложнения, като бронхит, бронхиолит и пневмония.

Защо белите дробове са подложени на по-голям риск от микробни и вирусни инфекции?

Респираторни инфекции

Белите дробове са най-често срещаното място на сериозна инфекция поради голямата им повърхност, изложена на външна среда и минимална бариерна защита. Възприемчивостта на белите дробове към инфекция произтича от структурно изисквания обмен на газ и честото вдишване на инфекциозни агенти. За да поддържат дихателния процес, хората непрекъснато излагат 100 м2 площ на белите дробове на външната среда. Тъй като 5 – 10 L от атмосферния въздух преминава през дробовете ни всяка минута, така частици, капчици и патогени също преминават през неговата площ.

За разлика от кожните повърхности, увити в непромокаема кожа, стомаха с киселинния си лумен или долния стомашно-чревен тракт с плътно одеяло от прилепнала слуз, голямата площ и структура на белите дробове е защитена само с минимална бариерна защита. Белодробната бариера е ограничена от търсенето на безпрепятствена дифузия на газове, така че тази деликатна тъкан е капилярно тънка. Въпреки това, въпреки тази структурна уязвимост, белите дробове се защитават успешно от повечето инфекциозни предизвикателства чрез различни механизми. Повечето вдишани или аспирирани патогени не успяват да достигнат периферните дихателни пътища. Поради затваряне в подвижен слой от слуз, облицоващ периферните дихателни пътища, последвано от експулсиране през мукоцилиарната ескалаторна система.

Как да третираме правилно заболявания на дихателните пътища?

Именно достъпността и голямата повърхност на белите дробове допринасят за тяхната чувствителност към инфекция. Тези характеристики също предоставят уникална възможност за локална терапия под формата на дихателни аерозоли, доставяни посредством небулайзери (линк). Важен напредък е, че различни по вид терапии могат да бъдат доставяни по дихателен път, чрез небулайзер. Като се постигнат максимални концентрации на лекарства в областта на инфекцията, където е необходимо да бъдат убити микробите и да бъде сведена до минимум възможността за развитието им. Допълнително преимущество е възможността да се сведат до минимум системни концентрации на лекарства, които могат да доведат до нежелани странични ефекти.

Предимства на небулайзерната/инхалаторна/ терапия:

През 1764 г. следва рационализацията на Philip Stern, който е отбелязва, че „единственият възможен път за прием на медикаменти в белите дробове е през дихателните пътища”.

– Усъвършенстването на техническите параметри на инхалаторните устройства за подобряване на депозицията на активното вещество в белите дробове
– Бърза абсорбция
– Голяма и богато кръвоснабдена прицелна площ

– Избягване на чернодробното елиминиране (first-pass effect)

– Кратък срок на повлияване и бърз терапевтичен ефект

Експертно становище

Вече е факт, че използването на аерозолизиран хипертоничен физиологичен разтвор спомага за намаляване на патогенно-индуцираните нарушения в дихателните пътища. На лица, заразени вируси и микроби, стимулиране на вродена резистентност, за предотвратяване на пневмония и повече възможности за използване на инхалаторни антимикробни средства.

Терапевтичните аерозоли включват тези, насочени към подобряване на мукоцилиарния клирънс на патогени, стимулиране на вродена резистентност към микробна инфекция, цитокинова стимулация на имунната функция и доставка на антибиотици.

Според специалистите инхалаторните антимикробни средства и преимуществата на новите устройства за небулайзерна терапия – инхалатори (https://www.diniotc.com/продукти/omron-healthcare/терапия-на-дихателните-пътища/ ) се използват недостатъчно. Особено при пациенти с вирусни респираторни инфекции и такива с трудно лекувани белодробни инфекции с ниска острота.

Използването на инхалаторна антимикробна терапия се превърна във важна част от лечението на респираторни инфекции на дихателните пътища. Дава висок терапевтичен ефект при третиране на бронхити, пневмония, при муковисцидоза и предотвратяване на инвазивна гъбична инфекция.

Къде и как да правим инхалации?

Респираторна терапия

Инхалатор Омрон А3 Complete

  • Използвайте само стерилни разтвори в еднократни дози, предназначени изрично за небулайзерна терапия
  • Не се препоръчва излагане на патогени в рамките на 30 минути след проведена инхалация
  • Инхалациите се провеждат в хигиенна зона, каквото е дома.
  • Маските и меките части на небулайзера се измиват с топла вода и препарат след всеки ползвател.
  • Добре е след преминаване на епидемиологичната обстановка да бъдат подменени филтрите на небулайзера.

 

 

Всички модели инхалатори който предлагаме може да разгледате в секция Медицинска техникаИНХАЛАТОРИ на нашия сайт.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *